Når naturen ikke bare er noget derude — men noget vi er en del af
- Jonathan Lilliendal
- 24. apr.
- 6 min læsning
Opdateret: 1. maj
Om Deep Ecology, Ecosophy og hvordan vi kommer hjem i naturen
Når jeg i Naturforbindelse Sydfyn planlægger mine aktiviteter og ture, gør jeg det med afsæt i et værdigrundlag inspireret af mennesker, der har brugt en stor del af deres liv på at undersøge, menneskets relation til den øvrige natur. Her vil jeg præsentere tre af dem, som betyder noget særligt for mig: Arne Næss, Stephan Harding og Per Ingvar Haukeland.
De har været med til at sætte ord på en filosofi, hvor naturen ikke bare er et sted, vi går tur, eller en ressource, vi kan bruge, når vi har brug for det. De stiller det enkle, men ret store spørgsmål: Hvad nu hvis naturen er en levende helhed, jeg selv er en del af?

Arne Næss og Deep Ecology — en ny/gammel måde at se verden på
Den norske filosof Arne Næss lagde i 1970’erne grunden til det, han kaldte Deep Ecology. Han pegede på, at de store klima- og biodiversitetskriser ikke kun handler om teknologi eller forbrug — de handler om vores verdenssyn.
I flere hundrede og nok også tusinde år har vi lært at se os selv som herskere over naturen. Som noget, vi står udenfor og som er skabt for os. Men Deep Ecology siger, at alle levende væsener og økosystemer har værdi i sig selv — uafhængigt af, om de er nyttige for mennesker. Hvis vi for alvor vil ændre noget, er vi nødt til at ændre vores grundlæggende forståelse af, hvem vi er i forhold til naturen. Fra at se os selv som centrum til at se os som en del af et større fællesskab.
Det er en tanke, jeg arbejder med i mine aktiviteter, når jeg inviterer folk til at være i naturen på en måde, hvor man ikke bare betragter den, men forbinder sig med den. Det kan være at lytte nærværende til fuglene, mærke vinden i ansigtet eller bare sidde i stilhed under en gammel bøg og lade sig minde om, at vi hører til her. Jeg har altid fokus på at vække opmærksomheden på sansningerne, intuitionen og følelserne, i de aktiviteter jeg laver.
Ecosophy — din egen filosofi i samklang med naturen
Arne Næss mente også, at vi hver især må finde vores egen ecosophy — en personlig livsfilosofi i relation til naturen. For der er ikke én rigtig måde at være forbundet med naturen på, men vi har alle et ansvar for at finde ud af, hvad der giver mening for os. Det kan handle om, hvordan vi færdes i naturen, hvad vi spiser, hvordan vi dyrker jorden eller hvordan vi engagerer os i det sted, vi bor.
Hos Naturforbindelse Sydfyn er det en tanke, jeg ofte vender tilbage til: Hvordan kan mine tilbud støtte folk i at finde deres vej til et tættere forhold til naturen? På fordybelsesdage og længere forløb er det altid en stor del at arbejde på ens egen ecosophy med sparring fra fællesskabet.
Stephan Harding — når filosofi bliver til erfaring og handling
Den britiske økolog og filosof Stephan Harding har bygget videre på Deep Ecology og gjort det mere praksisnært. Inspireret af både Næss og Gaia-teorien, ser han Jorden som ét levende system, hvor alt liv er forbundet.
Harding taler om tre vigtige elementer i forandring:
Dybe oplevelser i naturen, hvor vi mærker, vi er en del af noget større.
Dybe spørgsmål, der får os til at overveje vores rolle og ansvar.
Og dyb forpligtelse, hvor vi handler på de erkendelser, vi får.
Jeg bruger de tre trin i de forløb, jeg laver. Jeg starter ofte med nærvær i naturen, hvor vi vækker vores sanser og intuition. Derefter er der tid til eftertanke og samtale, hvor vi spørger os selv og hinanden: Hvad gør det ved mig at være her? Hvad betyder det egentlig at være en del af naturen? Og til sidst: Hvordan kan jeg tage den oplevelse med hjem i min hverdag?
Per Ingvar Haukeland — forbindelsen til det konkrete sted
En anden vigtig stemme er Per Ingvar Haukeland, en norsk økofilosof, der samarbejdede med Arne Næss, de sidste 20 år af Arne Næss' liv. Han er optaget af, at vi knytter os til det sted, vi bor. Og det vi kalder hjem, er mere end huset vi bor i - det er hele det landskab der omgiver os. Han kalder det naturnærvær. At vi kender vores nærområde, følger med i årstiderne og engagerer os i det, der sker lige omkring os.
Det er også et vigtigt princip for mig i Naturforbindelse Sydfyn. Derfor holder jeg mine arrangementer lokalt på Sydfyn og besøger de sammen områder ofte. Når man kender et sted, begynder man også at tage ansvar for det. Og den form for naturforbindelse — den, der vokser langsomt gennem tid og nærvær — tror jeg er vigtig både for den enkelte og for hele det levende fællesskabet.
Derfor er de tre vigtige for mig
Arne Næss, Stephan Harding og Per Ingvar Haukeland peger på, at løsningen på de klima- og biodiversitetskrise ikke kun er nye teknologier, affaldssortering og lignende — løsningen er at ændre vores verdenssyn, som vil ændre vores handlinger og måden at være i verden på.
Derudover gør de det klart at naturforbindelse ikke bare er noget, man har eller ikke har, men noget man skal dyrke og styrke. Og at den forbindelse både har betydning for biodiversiteten, klimaet og for vores egen livskvalitet.
Det er min vision og mission med Naturforbindelse Sydfyn og derfor tilbyder jeg:
Dybe naturoplevelser, hvor vi giver plads til stilhed, sansning og nærvær.
Dybe spørgsmål, der hjælper os til at se os selv som en del af det levende netværk.
Lokale fællesskaber, hvor vi kan inspirere og støtte hinanden i at leve mere forbundet med den natur, vi er en del af og forpligte os til at genoprette og beskytte den.
Jeg vil invitere dig med ud i landskabet — ikke for at dominere det, men for at lytte til det. Ikke for at udnytte det, men for at være en del af det. For jeg tror på, at det, der er godt for naturen, også er godt for os.
Hvis det vækker din nysgerrighed og får lyst til at deltage i de aktiviteter jeg tilbyder, kan du finde kommende begivenheder her:
Litteratur og inspiration
Her er nogle bøger og artikler, som har inspireret mig og dannet grundlag for dette blog indlæg - og som måske også kan inspirere dig, hvis du vil dykke dybere ned i tankerne om naturforbindelse, Deep Ecology og det levende fællesskab, vi er en del af:
Arne Næss – Deep Ecology og ecosophy
Ecology, Community and Lifestyle (1989) – Arne Næss
En grundbog om Deep Ecology og Arne Næss’ tanker om menneskets forhold til naturen.
The Deep Ecology Movement: Some Philosophical Aspects (1986) – Arne Næss
Kort artikel med de otte grundprincipper bag Deep Ecology. https://openairphilosophy.org/wp-content/uploads/2019/02/OAP_Naess_Deep_Ecology_Movement.pdf
Livsfilosofi (1998) – skrevet i samarbejde med Per Ingvar Haukeland. Bogen behandler især følelsernes plads i samfundet og i menneskets tanker og handlinger. En mere personlig og sanselig tilgang til filosofi, etik og naturnærvær.
Dyp glede: med Arne Næss inn i dypøkologien (2008) – en samtalebog med Per Ingvar Haukeland, der introducerer Deep Ecology og økosofi på en tilgængelig måde.
Ecology of Wisdom – en samling af Næss’ vigtigste tekster om økologi, etik og filosofi.
Stephan Harding – Gaia og dyb forandring
Animate Earth: Science, Intuition and Gaia (2006) – Stephan Harding
En bog, der forener videnskab og intuition i et levende syn på jorden som et sammenhængende system.
https://youtu.be/-RyPsvb0d5o?si=_nLH2JvbA6fjToos Video hvor Stephan Harding giver et godt overblik over deep ecology og ecosophy
Per Ingvar Haukeland – Stedbundethed og naturnærvær
Becoming Home: Revisiting Arne Naess Toward an Ecophilosophy and a Depth Ecology for the 22nd Century (2023) - En artikel hvor Per Ingvar Haukeland både beskriver Arne Næss’ filosofi og tilføjer hans egne tanker og viderudvikling af Deep Ecology og Ecosophy.
Supplerende læsning om naturforbindelse og økopsykologi
Bærmispel: Overflod og gensidighed i den naturlige verden (2013) – Robin Wall Kimmerer
En poetisk og rørende bog om gensidighed og naturens intelligens.
The Spell of the Sensuous: Perception and Language in a More-Than-Human World (1996) – David Abram - En filosofisk rejse ind i sansning, landskab og sprogets rolle i vores forhold til naturen.
Comments